Start pentru Bucurie în Mișcare 2019

Start pentru Bucurie în Mișcare 2019

1300 de copii din mediul rural la festivalurile Bucurie în Mișcare!

Peste 1300 de elevi din 31 de școli de la sat, situate în județele Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Galați, Harghita, Iași, Maramureș, Neamț, Olt, Satu Mare, Teleorman, Timiș, Vaslui vor participa la festivalurile Bucurie în Mișcare organizate în perioada 4 mai – 16 iunie de Asociația 11even cu sprijinul Kaufland România, în 13 orașe. Ei se vor alătura zecilor de mii de copii, tineri și adulți așteptați să ia parte, și anul acesta, la una din cele mai mari campanii de promovare a mișcării din țara noastră.

Excursia de o zi le este oferită gratuit, cu scopul de a-i inspira să privească sportul ca pe o posibilă opțiune de carieră și ca pe o condiție necesară unei vieți sănătoase. Școlile au fost selectate în urma competiției „Fă mișcare în pauza mare!”, care a avut drept scop promovarea mesajului Bucurie în Mișcare la cât mai mulți copii din mediul rural. „Pentru elevi pauza este momentul în care se pot elibera de stresul, de emoțiile din timpul orelor. Pot socializa ușor, desfășoară jocuri cu partener sau în echipă. La nivelul școlii s-a găsit o soluție pentru a-i determina pe elevi sa facă mișcare, chiar dacă nu sunt la ora de educație fizică: muzică la stație în pauze, mingi pentru diferite sporturi etc. Această inițiativă a Asociației 11even vine ca o răsplată pentru ceea ce fac elevii noștri în fiecare pauza, nu numai în pauza mare.”, spune Iulian Zorzoliu, director și profesor de Educație Fizică la Școala Gimnazială Stoicănești, Olt. „Sper ca participarea la acest festival să reprezinte <<scânteia>> capabilă să declanșeze acea motivație care să îi îndemne la un stil de viață sănătos. Mă bucur că există oameni ca dumneavoastră, care își doresc să dea o șansă și elevilor din mediul rural să ia contact cu anumite sporturi și să participe la evenimente mai greu accesibile multora dintre ei”, mărturisește și Cristina Lungu, profesor învățământ primar la Școala Gimnazială Ciclova-Română, județul Caraș-Severin.

De altfel, mulți dintre copiii de la țară privesc activitățile sportive ca pe o modalitate de a demostra că pot face performanță. „Sportul este o necesitate în viața oricărui tânăr. Fiica mea face scrimă de performanță, este locul 6 la campionatul mondial de scrimă pentru copii și în ultimii 3 ani am văzut cât de frumos a crescut acest copil datorita pasiunii pentru sport. Și pentru copiii din Crizbav sportul este important, pentru că le ofera ocazia să se simta importanți, puternici și liberi. Majoritatea visează să ajungă sportivi mari. Din păcate, au foarte puține șanse. Nu am reușit să conving niciun club sportiv să facă o selecție aici, dar sunt hotărâtă să le ofer cât mai multe șanse să își utilizeze abilitățile sportive absolut uimitoare. Am copil care dă turul școlii mergând în mâini, chiar dacă nu l-a învățat nimeni să facă asta, majoritatea copiilor sunt fenomenali pe bicicletă, toți sunt pasionați de fotbal, 52 de copii vor să facă un curs de înot, câteva fete mi-au spus că și-ar dori să meargă la cursuri de patinaj.”, povestește Mihaela Bucșa, care predă fizică la Școala Gimnazială din Crizbav, județul Brașov. 

Campania a fost susținută anul acesta și de o serie de ambasadori, printre care și Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic și mondial la canotaj, sportiv născut în satul Mila 23, o mică localitate de lipoveni din județul Tulcea.

Deși organizatorii și-au asumat inițial participarea a 1000 de copii din mediul rural, numărul locurilor a fost suplimentat, pentru a răspunde solicitărilor primite. „Am fost încântați de deschiderea cu care 

a fost primită această campanie de profesori din toată țara, dar și de către partenerii noștri locali, și sperăm ca împreună să le oferim experiențe memorabile acestor copii. Toate costurile cu participarea elevilor din mediul rural la festivalurile Bucurie în Mișcare sunt susținute de Kaufland România și ne bucurăm că au acceptat suplimentarea cu 30% a numărului de participanți.”, spune Ovidiu Neamțu, director al Asociației 11even.

„Promovarea unui stil de viață sănătos este o prioritate în strategia noastră de responsabilitate socială și ne bucurăm că, din acest an, oferim posibilitatea tuturor copiilor, indiferent de posibilități, să ia parte la festivalurile Bucurie în Mișcare. Este o ocazie pentru elevi să își testeze abilitățile sportive, dar și să descopere prin joacă cât de importantă este mișcarea pentru o viață sănătoasă.”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România. 

Cu sprijinul Kaufland România, anul acesta festivalurile Bucurie în Mișcare se vor desfășura în perioada 4 mai-16 iunie după următorul program:

4-5 mai – Timișoara

11-12 mai – Craiova și Roman

18-19 mai – Galați și Arad

25-26 mai – Râmnicu-Vâlcea

1-2 iunie – Constanța, Reșița și Târgoviște

8-9 iunie – Bacău și Satu Mare

15-16 iunie – Sighetu Marmației și Alexandria

Organizate în colaborare cu parteneri locali – organizații neguvernamentale și instituții care promovează sportul/mișcarea –  festivalurile propun multiple activități interactive: demonstrații din diverse ramuri sportive, dansuri, fitness, terenuri de basket și mini-fotbal, tenis de masă, tir cu arcul, fun basketball, fotbal target, ski pe asfalt/iarba, fun tenis, slow biking, mini-alergare, tenis cu piciorul, badminton, volei etc. Pe lângă deja tradiționalele clase de fitness pe ghete de sărituri, scoase „în stradă” grație unui parteneriat cu Kinga Sebestyen, fondatoarea comunității Kangoo Jumps Romania, evenimentele propun anul acesta demonstrații de aikido, organizate cu sprijinul Fundației Române de Aikido Aikikai. 

În plus, Bucurie în Mișcare oferă în premieră părinților și profesorilor posibilitatea de testa înclinația copiilor între 6 și 16 ani către un anumit sport, prin SportAnalytik. Dezvoltată în cooperare cu Universitatea Charles din Praga, metoda este utilizată, în acest moment, în peste 16 țări la nivel mondial pentru a-i ajuta pe copii să-și găsească sportul preferat. 

11even
11even