Creatori de viitor – Champions United, evenimentul care
reunește liceeni cu performanțe din România, a ajuns la a X-a ediție.
Creatori de viitor – Champions United este unul dintre cele mai importante evenimente naționale dedicate liceenilor cu performanțe, parte a programului educațional Creatori de Viitor, organizat în ultimii 10 ani cu sprijinul Kaufland România. Este locul unde an de an, reunim zeci de liceeni, oferindu-le un program diversificat și interactiv, un mediu în care aceștia se lasă inspirați de mentori invitați și locul unde îi provocăm să aducă schimbare în societate. Lansat în 2014, proiectul a reunit până în prezent peste 900 de liceeni din peste 60 de localități din România și Republica Moldova. Anul acesta, evenimentul se desfășoară în perioada 31 august – 4 septembrie, în Cluj-Napoca, reunește 50 de liceeni selectați din peste 200 de aplicații și e realizat în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai și a Inspectoratului Școlar Județean Cluj.
Profilul participanților variază de la liceeni cu rezultate excepționale la competiții și olimpiade naționale și internaționale, la tineri care performează în sport, sunt activi din punct de vedere civic sau au o implicare deosebită în activități de voluntariat, ori liceeni care performează în zona culturii și a artei. Printre aceștia menționăm pe Edward Torac-Toma (18 ani, București), Gabriela-Mădălina Pîrvulescu (17 ani, Craiova) și Mara Ioana Zaharia (18 ani, Galați) – multiplii medaliați cu aur și argint la olimpiade internaționale de matematică, sau pe Rares Maxim Stefan (19 ani, Iași) – câștigător a multiple premii în chimie, fizica, biologie, tehnologie IT si robotică.
An de an structura evenimentului diferă în funcție de anumite nevoi identificate, însă o constantă în cadrul proiectului sunt sesiunile TRANSFORM, în care invităm mentori – Creatori de Prezent așa cum îi numim noi – persoane care fac performanță într-un domeniu, să intre în dialog cu liceenii prezenți în program.
Printre invitații de anul acesta se numără: Daniel David (Rectorul Universității Babeș Bolyai), Mihnea Măruță (Jurnalist, autor al cărții “Identitatea virtuală”), Alina Bădărău (Talent Acquisition Specialist @Kaufland România&Moldova), Răzvan Cherecheș (profesor la Public School of Health, UBB), Codruța Simina (jurnalist specializat pe investigații privind tacticile de dezinformare online și fact checking), Beniamin Pop (Specialist în strategie de brand, multiplu premiat RedDot Competition), Mihai Copăceanu (psiholog, specialist în adicții), Alin Chifor (student la Facultatea de Drept și educator juridic pe platforma TikTok), Răzvan Petri (absolvent al King’s College London și autor al platformei politicalaminut.ro). În agendă e cuprinsă și o întâlnire informală cu 10 invitați din diverse domenii (antreprenori, avocați, influenceri în social media, etc), sub forma unor povești între creatori de prezent și creatori de viitor, în cadrul Treepi, o locație rurală la 40 de km de Cluj-Napoca. Începând cu ediția din 2022 am introdus un nou tip de sesiuni în agendă de tip HARD TALKS. Luăm subiecte care nasc adesea polemică în societate și le tratăm cerebral, cu argumente indiferent de poziția avut față de subiect. Considerăm că societatea are nevoie încă de pe băncile liceului de acest exercițiu, din ce în ce mai des, acela de a purta un dialog în care putem crește și învăța unii de la alții, fără a pune pe primul loc diferențele dintre noi, ci mai degrabă bunul simțul, empatia și argumentarea.
Un alt punct inedit din agenda acestui an este seara petrecută în cadrul Jazz in the Park, eveniment care va avea loc în aceași perioadă cu vizita liceenilor în Cluj Napoca.